Ek Lezzet Ürünleri
Ek lezzet ürünleri geniş bir yelpazeyi bünyesinde barındırır. Doyurucu özellikleriyle ve zengin lifleriyle ek lezzet ürünleri rağbet gören tatlar arasında yerini alır. Acıbadem kurabiyesi, çekirdekli galeta, çubuk kraker ve mini beze gibi ürünler; Liva Artisan’ın sizlerle buluşturduğu, çay - kahve eşlikçisi lezzetlerdir.
Atıştırmalıklar besin alımını artırabilir, enerji seviyelerini koruyabilir, vücudun antrenman öncesi ve sonrası dengesini korumasına yardımcı olabilir. Örneğin, besin değeri açısından yoğunlaştırılmış gıdalar; kişinin önerilen besin alım seviyelerini ve besin grubu porsiyonlarını karşılamasına yardımcı olabilir. Tam tahıllı krakerler ve kurutulmuş meyveler lezzetli atıştırmalıklara örnek olabilirler.
Atıştırmalıklar kan şekeri seviyelerini sürekli düzene sokmak için mücadele eden kişiler için faydalı olabilir. Yüksek lifli atıştırmalıklar sindirimi yavaştır, kan şekeri seviyelerindeki dalgalanmayı önler.
Sağlıklı atıştırmalıklar
Atıştırmalık genellikle ana öğünler arasında yenen herhangi bir yiyecek olarak tanımlanır. Birçok insan bir gün boyunca en az bir kez atıştırır. Mide, asitli yapısı nedeniyle aktif bir gün geçiriyorsanız son öğününüzden birkaç saat sonra alarm verir. Alarm sesini duyduğunuzda hızlı bir atıştırmalık açlığınızı bastırmaya yardımcı olabilir. Atıştırmalığınızın alelade bir besin olmasından ziyade sağlıklı olması hem kısa hem de uzun vadede faydalıdır. Örneğin, atıştırmalık olarak kurutulmuş meyve tüketen bir kişinin devamlılık sağlaması, fiziksel direnci artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çiğ sebzeler, taze meyveler, kurutulmuş meyveler, kuruyemişler ve yoğurt gibi besin açısından zengin yiyecekler önerilen sağlıklı atıştırmalıklar arasında yerini alır. Kan seviyenizi düzenler ve bir sonraki ana öğünde fazla tüketim yapmanızın önüne geçer. İştahsız veya hâlsiz hissettiğiniz durumlarda besin ihtiyacınızı karşılar.
Antrenman sonrası sağlıklı atıştırmalık seçenekleri, depolanan enerjiyi yenilemeye ve kas gelişimini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Antrenman sonrası iyi bir atıştırmalık, karbonhidrat ve elma gibi besin değerlerinden oluşabilir. Antrenmandan 15 - 30 dakika sonra atıştırma yapmak istenen sonuçları elde etmeyi sağlar. Yoğurt, muz ve fıstık ezmesi atıştırmalıklarınızın iyi birer eşlikçisi olabilir. Sağlıklı atıştırmalıkların sizin için ilgi çekici hâle getirilmesi, sağlıksız atıştırmalıklar tüketmekten kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Sağlıklı atıştırmalar, adı üzerinde “sağlıklı" olsa da çok miktarda yiyebileceğiniz anlamına gelmez. Çok fazla tüketirseniz kilo alabilirsiniz veya sonrasında yetersiz beslenmeyle karşılaşabilirsiniz. Atıştırmalıklarınızın porsiyonunu ve tükettiğiniz zaman aralıklarını kontrol altında tutmanız gerekir.
Kurutulmuş Meyveler
Kurutulmuş meyveler arasında çilek, ananas, portakal, incir, elma, armut ve karışık meyve seçenekleri yer alır. Kuru meyvelerin maksimum sağlık yararlarını elde etmek için her gün 4-7 parça yiyebilirsiniz. Kuru meyveleri asgari miktarda tüketmek vücudunuza doğru beslenmeyi sağlayacaktır. Kilo verme yolculuğunuzu hızlandırmak istiyorsanız hurma, ceviz, fındık, kuru üzüm, kayısı ve kuru erikleri günlük olarak ılımlı miktarlarda tüketebilirsiniz.
Kilo almak istiyorsanız kaju fıstığı, badem, ceviz, ayçiçeği çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi kuru meyveler sizin için ideal olabilir. Ayrıca, badem ve ceviz gibi kuru meyveler, saçları köklerden güçlendirmeye ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olan protein, demir ve E vitamini bakımından zengindir. İncir ve hurmanın demir içeriği yüksektir ve düzenli olarak tüketilirse saçların büyümesine ve gelişmesine yardımcı olabilir. Kuru incir, cildiniz için faydalıdır. Sağlıklı ve parlak bir cilt için gerekli olan demir, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller, B6 ve K gibi vitaminler bakımından zengindirler. İncir ayrıca epidermal su kaybını önlemeye yardımcı olur.
Meyveler içerdikleri lifler, vitamin ve mineraller sayesinde gün içerisinde enerjik ve tok hissetmenizi sağlayabilirler. Ayrıca, iç enfeksiyonlarla mücadele etmenizde yardımcı olan antioksidanlar bakımından zengindirler. Düzenli bir şekilde kurutulmuş meyve tüketmek; mevsiminde tüketemediğiniz meyvelerin özü yitirilmeden canlı bir şekilde tüketilmesini sağlar. Cildinizi korur, canlılık katar ve temizler.
Kuru meyveler, bağışıklığınızı artırmaya yardımcı olan yağ, protein, potasyum, kalsiyum ile doludur. Kuru meyveler, kabızlığı gidermeye ve bağırsak sisteminizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan lifler barındırır. Badem ve kajunun meme kanserinin gelişmesini önlediği bilinir. Kansere neden olan hücrelerin ilerleme kaydetmesini önleyen antioksidanlar ve besinler bakımından zengindirler. Kuru meyveler kolesterol seviyelerini düzenler ve özellikle kuru üzümlerde kan basıncını regüle edebilir. Kuru üzüm ve kuru erik demir bakımından zengindir ve kansızlığı önler. Ayrıca kalp hastalıkları, felç gibi riskleri azaltırlar.
Kuru meyveler, sağlıklı kemiklerin oluşmasına ve güçlendirilmesine yardımcı olan protein, kalsiyum ve diğer mikro besinler bakımından zengindir. Kuru meyveler, beyin sağlığını korur ve hafızayı güçlendirir. Kuru meyvelerde bulunan A, B ve K vitamini gibi temel besinlerin yanı sıra; bakır, magnezyum ve demir gibi mineraller; vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin yenilenmesine yardımcı olan doymamış yağ mevcuttur.
Kuru meyveleri yemek için en uygun zaman, gece boyunca suya batırdıktan sonraki zaman dilimini izleyen sabahın erken saatleridir. Kurutulmuş meyveler ayrıca, taze meyvelerden daha fazla lif ve fenol adı verilen antioksidan barındırır. Kurutulmuş meyvelerdeki lifler; kalp hastalığı, obezite ve bazı kanser türleriyle savaşır. Bitki fenolleri bakımından zengin besinleri tüketen kişilerde kalp hastalığı, diyabet, beyin hastalıkları ve çeşitli kanser türlerine yakalanma olasılığı azalabilir. Kurutulmuş meyveler daha az su içerdiğinden, taze muadillerine kıyasla daha konsantre bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
Hamileliğin son birkaç haftasında hurma şeklinde kurutulmuş meyve yemek servikal dilatasyona yardımcı olabilir ve doğum esnasında kişiyi rahatlatabilir.
Kurutulmuş Çilek
Çilekler hem lezzetli hem de besleyicidir, ancak mevsiminde o kadar uzun süre dayanamazlar. Tek porsiyonla yalnızca 40 kalori barındıran çilekler, yağ ve kolesterol içermeyen gıdalardır. Çileği kuruturken sıvı çıkarılır, ancak besin değerleri ve lifler korunur.
Çilek, porsiyon başına yaklaşık bir gram lif barındırır ve makro besini oluşturan madde 9 gram ile karbonhidratlardır. Vitaminler ve mineraller söz konusu olduğunda kurutulmuş çilekler, günlük ihtiyacınızın %40'ını tek bir porsiyonda karşılayan zengin bir C vitamini kaynağıdır. Çilek, içerdiği C vitamini sayesinde yaşlanmayı önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca nispeten az miktarda da olsa bir miktar kalsiyum barındırır. Çileğin besin bileşimi doğal olarak yaşlanma karşıtı bir görev görerek kolajen üretimini destekler.
Çileğin faydalarından biri, kolesterolü doğal olarak düşürmeye yardımcı olabilmesidir. Çilekte kanınızdaki kötü kolesterol seviyelerini azaltabilecek ellajik asit ve flavonoidler bulunur. Çileklerde bulunan antioksidan ve fitokimyasal bileşikler inflamasyonu azaltmada önemli bir rol oynar. Çilek, lif bakımından zengindir ve tok hissetmenize yardımcı olur. Çilek, manganez veya potasyum mineralleri bakımından yüksektir ve hücresel fonksiyonlarınızın doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Çileğin besin bileşimi, yeni dokuların onarılmasına ve büyümesine yardımcı olur. Ayrıca, herhangi bir hastalıktan iyileşmeyi hızlandırır veya bağışıklığınızı artırmaya yardımcı olur. Lif içeriklerinden dolayı sindirim sisteminizin daha düzenli işlemesini sağlar.
Kurutulmuş çilekleri kahvaltıda gevreğinize veya yulafınıza dahil edebilirsiniz. Bir süre ıslatıldıktan sonra keklere, ekmeklere ve pastalara ekleyebilirsiniz. Kendinize hazırlayacağınız sıcak veya soğuk içeceklerde kullanabilirsiniz. Narenciye ve çikolata gibi gıdalarla birleştirebilir, lezzet keyfini ikiye katlayabilirsiniz. Yoğurt, smoothie ve çok daha fazla karışımda kullanabilirsiniz.
Kurutulmuş Portakal
Kış aylarının favori besini portakal, kurutularak varlığını her mevsimde hissettirebilir. C vitamini kaynağı olmasıyla nam salmış portakallar, gaz üretimini azaltır. Cildin yumuşaklığını ve canlılığını arttırır. Cildi akne ve sivilceden temizler. İdrar söktürücüdür. Kolesterolü düşürür. Kurutulmuş portakal meyvesi kadar yaprakları da vücuttaki şişme, ödem ve inflamasyon çeşitlerini azaltmaya yardımcı olur. Kurutulmuş portakalın antispazmodik ve yatıştırıcı özellikleri bulunur.
Kurutulmuş portakallardaki meyve kabuğu, gram başına meyvenin kendisinden daha fazla C vitamini içerir. Ayrıca greyfurt, limon ve mandalina kabuğunda bulunan ve flavonoid adı verilen antioksidanları barındırır. Kek ve hamur işlerinde, çeşitli şerbetlerde ve tavuk, sığır eti ve balık gibi etleri yumuşatmak için veya çaylarınızda kurutulmuş portakal kabuklarından faydalanabilirsiniz.
Kurutulmuş Elma
Kurutulmuş elmalar tatlı ve yumuşak atıştırmalıklardır. Meyve cipsi olarak tüketilebilen kurutulmuş elmalar, gıdanın bozulmasına neden olan mikroorganizmaların ve enzimlerin gelişmek için yararlandıkları suyun yok edilmesiyle oluşturulur.
Kurutulmuş elmalar kabızlığı önler ve sizi uzun süre tok tutar Kurutulmuş elmaların faydalarından biri, yüksek miktarda hem çözünür hem de çözünmez lif içermesidir. Bir avuç kurutulmuş elma, günlük lif gereksinimlerinizin %13-20'sini karşılayacak kadar lif barındırır. Kurutulmuş elmadaki lif, yemeklerden sonra kan şekeri seviyelerinizdeki ani yükselmeleri önler ve tokluk hissi verir. Ayrıca bağırsaklarınızdaki toksinleri ve zararlı bakterileri temizlemeye yardımcı olur. Çözünür lif, kan şekeri seviyenizi kontrol ederken, çözünmeyen lif bağırsaklarınızın temiz kalmasını sağlar.
Kurutulmuş elmalar hormonlar, beyin ve enerji oranınıza iyi gelen B vitaminlerini barındırır. Kurutulmuş elmalar, enerji metabolizmasını dengeleyen, hormonal denge sağlayan ve beyni besleyen vitaminler açısından zengindir. Pantotenik asit (B5 vitamini) ve piridoksin (B6 vitamini) olarak bilinen iki temel B vitamini pek çok fayda sağlar.
Pantotenik asit, vücudunuzun yediğiniz yiyeceklerden enerji yaratmasına yardımcı olmaktan sorumludur. Hormon üretiminde de hayati öneme sahiptir. Kurutulmuş elmalar, önerilen günlük B5 vitamin alımınızın yaklaşık %3'ünü karşılar.
Piridoksin, proteinlerin metabolize edilmesine ve nörotransmitterlerin oluşturulmasına yardımcı olan bir B vitaminidir. Nörotransmiterler beyindeki beyin tepkisini ve işlevini geliştiren kimyasal kaynaklardır. Kurutulmuş elma, önerilen günlük piridoksin alımınızın yaklaşık %6'sını karşılayabilir.
Kurutulmuş elmalar, polifenoller başta olmak üzere zengin bir antioksidan kaynağıdır. Fiziksel yorgunluk, kuru, donuk cilt ve zihinsel bulanıklık gibi belirtileri olan hücresel hasarların onarılmasına yardımcı olabilir. Vücut hücreleriniz beslenerek daha hızlı iyileşir. Enerjiniz artar, cildinizde gözle görülür bir parıltıya sahip olur ve ruh hâlinizde ve zihinsel işlevinizde iyileşme görülür.
Mineraller vücudunuzu sağlıklı tutar ve kurutulmuş meyveler mineraller açısından zengindir. Kurutulmuş elma günlük potasyum ihtiyacınızın yaklaşık %4'ünü karşılar. Potasyum, elektrolit ve su seviyenizi kontrol altında tutmak için önemlidir. Aynı zamanda sinir sistemi fonksiyonlarınızı düzenleyen bir mineraldir. Potasyum gibi, sodyum da vücudunuzdaki su dengesini korumanız için gereklidir. 40 gram kurutulmuş elmada önerilen günlük sodyum alım miktarınızın yaklaşık %8'ini karşılar. Demir, kırmızı kan hücrelerinin oluşturulmasına yardımcı olur. Kurutulmuş elmalardaki demir içeriği, önerilen günlük alım miktarınızın %3-8'ini karşılayabilir. Kurutulmuş elmalar selenyum, bakır ve manganez gibi küçük miktarlarda eser mineralleri de barındırır.
Düzenli olarak kurutulmuş elma tüketmek tok kalmanızı, bağırsak sisteminizin iyileşmesini, metabolizmanızın hızlanmasını, hücre onarımını, beyin ve sinir fonksiyonlarınızın iyi işlemesini, su ve kan hücresi dengenizin oturmasını ve vücuda oksijen dağılımını sağlar.